Lista sadržaja:

  1. Počnite od merenja
  2. Odaberite svoj stil
  3. Kako opremiti malu kuhinju? Praktično sa Pepcom!
  4. Nameštaj za malu kuhinju
  5. Kako urediti malu kuhinju sa prozorom?

Uređivanje male kuhinje ne mora biti teško. Čak i u ograničenom prostoru može da se napravi funkcionalna i lepa kuhinja. Odakle početi? Kako namestiti malu kuhinju i šta treba imati na umu?

Počnite od merenja

Najbolji dizajn počinje sa preciznim merenjem prostorije. Teško je planirati raspored ormara kada ne znate tačne dimenzije prostorije u kojoj će se postaviti. Uzmite šolju za merenje i proverite:

  • Tačne dimenzije prostorije – mereno duž poda.
  • Dimenzije svakog zida – uzimajući u obzir postojeće udubljenja, ugradne elemente i otvore prozora i vrata. 
  • Visina od poda elemenata kao što su prozorske klupice, električne utičnice i sl.

Da biste olakšali, možete nacrtati plan sobe i svakog zida ili fotografisati. Na osnovu vaših merenja, možete početi da planirate svoju novu kuhinju. 

Odaberite svoj stil

Mala kuhinja može biti minimalistička, ali može imati i rustičnu ili modernu estetiku. Pretražujte na internetu za inspiraciju i odlučite koja vam estetika najbolje odgovara. Zapamtite da:

  • Mala kuhinja ne može biti pretrpana – tako da uredni aranžmani zasnovani na zatvorenim ormarima funkcionišu bolje, nego oni u kojima se većina stvari nalazi na vrhu.
  • Aranžacije zasnovane na dve ili tri boje dobro funkcionišu u maloj kuhinji. Ne moraju po svaku cenu da budu svetle nijanse – važno je da ih nema previše. 

Svaka kuhinja može da bude lepa i funkcionalna – sve je stvar doslednosti i dobrog plana. Ako odlučite za konkretan stil, držite se ga. Uzmite kuhinjski pribor za malu kuhinju koji se uklapaju uz njega, a ne predmete druge estetike. 

Pepco infografika o radnom trokutu u kuhinji

Kako opremiti malu kuhinju? Praktično sa Pepcom!

Jedan od najfunkcionalnijih principa koji vredi primeniti prilikom uređenja male kuhinje je princip radnog trougla i povezana podela na tri zone:

  1. Zona zaliha i skladišni prostor.
  2. Zona za pripremu hrane i pranje.
  3. Zona za kuvanje.

U prostoru za inventar i skladištenje, trebalo bi da postavite frižider i nameštaj opremljen policama, fiokama ili sistemima za teret koji će vam omogućiti da smestite sve potrebne zalihe i stvari vezane za skladištenje. Takođe je mesto za sve posude za hranu i piće za malu kuhinju kao i razne vrste posuđa i pribora. Prostor za pripremu hrane i pranje treba da sadrži umivaonik i moguću mašinu za pranje sudova, kao i radnu ploču za pripremu obroka. Zona za kuvanje zahteva šporet, radnu ploču i bilo koju drugu opremu kao što su rerna ili mikrotalasna pećnica. 

Princip radnog trougla kaže da je svaka od ovih zona jedan od vrhova trougla. Udaljenost između njih ne bi trebalo da bude ni prevelika ni premala. Naravno, detalji zavise od specifičnog enterijera.

Nameštaj za malu kuhinju

Mala kuhinja sa belim nameštajem u skandinavskom stilu

U zavisnosti od oblika sobe i njenih specifičnosti, možete odabrati različite rasporede nameštaja – na primer L-oblika, U-oblika ili jednoredni. Trenutno, u studijima kuhinjskog nameštaja, kao i od stolara, možete naručiti ili kupiti nameštaj koji vam omogućava da kreirate kuhinjsku strukturu od poda praktično do plafona ili nešto niže. 

S jedne strane, visoki nameštaj i celi zidovi mogu izgledati neodoljivi. S druge strane, puno korišćenje prostora obezbediće dosta prostora za skladištenje uprkos maloj veličini kuhinje. 

Da biste izabrali broj ormara i njihov tip, razmislite šta će tačno biti uskladišteno u njima. Možda imate minimalistički pristup i koristite samo dva lonca i jedan tiganj? Ili možda imate puno posuđa i želite da pronađete mesto za sve njih? Izaberite nameštaj za malu kuhinju, obraćajući pažnju na njegovu ergonomiju i funkcionalnost. Pokušajte da iskoristite svaki centimetar prostora, ali bez preopterećenja – dobra ideja je da uskladite gornje ormare sa bojom zida, što ih čini mnogo suptilnijim.

Kako urediti malu kuhinju sa prozorom?

Iako je kuvanje u kuhinji sa prozorom definitivno prijatnije nego u čajnoj kuhinji bez prozora, ovaj arhitektonski element takođe može otežati uređenje prostora. Ako se prozor nalazi na zidu gde planirate da izgradite kuhinju, razmislite o tome da napravite radnu ploču koja će služiti i kao prozorska daska. Ako je prozor na bočnom zidu, pored njega možete postaviti sto ili planirati produžetak kuhinjske ploče, čime će se stvoriti prostor za ispijanje kafe i jelo. 

Zapamtite da kuhinjski prozor ne bi trebalo da se nalazi odmah pored plinske peći. Ne postoje slične preporuke za druge vrste šporeta, iako tokom kuvanja i prženja može doći do prskanja, pare i prskanja. Ako se pored peći nalazi prozor, lako ga je zaprljati i sve ukrase na prozorima kao što su zavese, zavese ili roletne. 

Uređenje male kuhinje može biti prilično izazovno, ali odgovarajući plan će vam pomoći da izbegnete greške i izaberete najbolji stil i nameštaj za vaš enterijer.