Lista sadržaja:

  1. Osnove zdrave ishrane – šta treba da znate! 
  2. Zdrava ishrana prilagođena raznim potrebama
  3. Ishrana dece i adolescenata – ulaganje u zdrav razvoj
  4. Zdrava ishrana za odrasle - sprečavanje bolesti i održavanje telesne težine
  5. Ishrana za starije osobe – održavanje energije i vitalnosti
  6. Kako planirati zdrave obroke?

Šta je zdrava ishrana? To je način ishrane koji obezbeđuje telu sve neophodne hranljive materije, vitamine i minerale, uz održavanje raznovrsnosti odabranih proizvoda. Važnost zdrave ishrane za celokupno zdravlje je neosporna! Pravilno izbalansirana ishrana ima pozitivan uticaj, između ostalog: na naše blagostanje, sposobnost koncentracije i mentalnu ravnotežu. 

Osnove zdrave ishrane – šta treba da znate! 

Zdrava ishrana se zasniva na pravilnom balansiranju dnevne ishrane, koja treba da obezbedi odgovarajuće proporcije esencijalnih hranljivih materija. Ključni aspekt je obezbediti telu sve što mu je potrebno za pravilno funkcionisanje, uz izbegavanje viška ili nedostatka bilo kojih elemenata. 

Makronutrijenti su osnova svake dijete! 

  • Proteini – neophodni za izgradnju i regeneraciju mišića, kožnog tkiva i proizvodnju hormona i enzima. Dobri izvori proteina su meso, riba, mlečni proizvodi, jaja, kao i mahunarke, orasi i semenke.
  • Ugljeni hidrati – glavni izvor energije za telo. Vražno je izabrati složene ugljene hidrate, kao što su proizvodi od celog zrna i voće, povrće i mahunarke, koji takođe obezbeđuju vlakna koja podržavaju varenje.
  • Masti – važne za zdravlje mozga, srca i zglobova. Birajte zdrave masti poput onih koje se nalaze u ribi, avokadu, orasima, semenkama i maslinovom ulju.

Mikronutrijenti su vitamini i minerali koji su potrebni u manjim količinama, ali su ključni za mnoge životne procese i imuni sistem. Zdrava ishrana treba da uključuje raznovrsno voće i povrće, koje je bogat izvor ovih sastojaka.

Hidratacija je važna kao i odabir prave hrane. Voda je neophodna za pravilno funkcionisanje tela, podržavajući, između ostalog: varenje i uklanjanje toksina. Preporučuje se da pijete najmanje 2 litra vode dnevno, iako se potrebe mogu razlikovati u zavisnosti od individualnih potreba, fizičke aktivnosti i klimatskih uslova.

Zdrava ishrana prilagođena raznim potrebama

Potrebe u ishrani mogu varirati u zavisnosti od starosti i zdravlja. Pravilna ishrana podržava razvoj u mladosti i pomaže u održavanju zdravlja i vitalnosti kasnije u životu.  

Pepco infografika "Osnovi zdrave ishrane"

Ishrana dece i adolescenata – ulaganje u zdrav razvoj

Za decu koja se nalaze u periodu intenzivnog rasta i razvoja, ključno je obezbediti dovoljno kalorija i izbalansiranih hranljivih materija. Ishrana treba da bude bogata proteinima za pravilan razvoj mišića i kostiju, ugljenim hidratima kao izvoru energije i zdravim mastima koje su važne za razvoj mozga. Takođe je važno obezbediti vitamine i minerale, posebno kalcijum (ključ za jake kosti) i gvožđe (podržava mentalni razvoj). Voće i povrće treba da budu važan deo ishrane, obezbeđujući esencijalne vitamine, minerale i vlakna.

Zdrava ishrana za odrasle – sprečavanje bolesti i održavanje telesne težine

Ishrana odraslih treba da omogući održavanje zdrave težine, prevenciju hroničnih bolesti i obezbedi energiju neophodnu za suočavanje sa svakodnevnim izazovima. Pravilno izbalansirana ishrana treba da se sastoji od voća, povrća, celih žitarica, nemasnih izvora proteina i zdravih masti. Ograničavanje prerađene hrane, proizvoda sa visokim sadržajem masti i šećera može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta karcinoma. Redovna ishrana i kontrola porcija mogu pomoći u održavanju zdravog metabolizma.

Ishrana za starije osobe – održavanje energije i vitalnosti

Metabolizam starijih osoba se usporava i sposobnost apsorpcije nekih hranljivih materija može se smanjiti. Tokom ovog perioda, važno je prilagoditi ishranu promenljivim potrebama tela. Odraslima  će možda trebati više proteina za održavanje mišićne mase i snage i manje kalorija da bi izbegli povećanje telesne težine. Ishrana bogata vlaknima će pomoći u održavanju zdravog varenja. Takođe je važno obratiti pažnju na adekvatnu hidrataciju, jer se osećaj žeđi smanjuje sa godinama.

Kako planirati zdrave obroke?

Mlada žena na sofi jede voćnu salatu

Planiranje zdravih obroka je ključno za održavanje uravnotežene ishrane, i možda je lakše nego što mislite! 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da organizujete i pripremite zdrave obroke za svaki dan:

  1. Planirajte obroke za ceo dan/nedelju – ovaj pristup vam omogućava da izbegnete spontano posezanje za manje zdravim opcijama kada vam nedostaje vremena za kuvanje.
  2. Kupujte sa listom – kreiranje lista za kupovinu na osnovu planiranog menija olakšava pripremu obroka i pridržavanje zdravog plana. 
  3. Pripremite obroke unapred – neka jela možete pripremiti unapred, to vam štedi vreme i znači da uvek imate zdravu opciju pri ruci. Korisno je da imate kutije za hranu, koje olakšavaju čuvanje i nošenje spremnih jela. U Pepcu ćete naći širok izbor modernih kontejnera i flaša za vodu. 

Pobrinite se da je vaša ishrana raznovrsna. Uvođenje raznih vrsta povrća, voća i proizvoda od celog zrna obezbediće vašem telu sve neophodne hranljive materije, a zdrava ishrana neće biti dosadna!