Lista sadržaja:

  1. Najvažnija pravila uređenja kuhinje
  2. Oprema za kuhinju - šta treba da kuvate sa zadovoljstvom?
  3. Kako odabrati tanjire, činije i drugo posuđe?
  4. Plitki i duboki tanjiri, činije
  5. Posuđe od porcelana, keramike ili stakla – šta izabrati?
  6. Izaberite set! Zašto je vredno ulagati u set posuđa?
  7. Kontejneri za hranu i piće – bezbedno i praktično skladištenje prehrambenih proizvoda
  8. Kuhinjski pribor? Ovo ne sme da nedostaje u vašoj kuhinji!

U modernoj kuhinji sjajan dizajn se spaja sa funkcionalnošću. Odgovarajući dizajn enterijera, tehnološki napredni uređaji i visokokvalitetni kuhinjski pribor najbolji su recept za kuhinju u kojoj će pripremanje jela predstavljati pravo zadovoljstvo. Kako napraviti lepu i praktičnu kuhinju u modernom stilu? Evo naših saveta!

Najvažnija pravila uređenja kuhinje

Dizajniranje moderne kuhinje zahteva korišćenje čvrstih materijala i inovativnih rešenja koja će se prevesti u estetiku i funkcionalnost enterijera. 

Evo ključnih principa koji će vam pomoći da napravite savršen kuhinjski prostor.

  • Ergonomski raspored kuhinje treba da olakša svakodnevne aktivnosti vezane za pripremu obroka, kuvanje i čišćenje. Razmislite o odgovarajućem broju i rasporedu ormara i uređaja kako bi bili lako dostupni i pogodni za upotrebu. Ako ne možete da zamislite život bez kafe – napravite kutak za kafu u kome ćete imati sav pribor pri ruci. 
  • Izbor završnih materijala je ključan za održavanje vizuelne stabilnosti vaše moderne kuhinje. Potražite materijale koji su izdržljivi, laki za održavanje, besprekorno čisti i atraktivni. Nerđajući čelik, staklo, visokokvalitetni laminati i prirodni kamen su najpopularniji izbori za modernu kuhinju. 
  • Podelite kuhinju na praktične zone: za pripremu obroka, kuvanje, čuvanje i pranje. Zahvaljujući tome, prostor će postati kompaktan i funkcionalniji. Takođe, ne zaboravite da obezbedite odgovarajuće osvetljenje za svaku zonu, što će povećati udobnost i sigurnost pri radu u kuhinji. 

Zapamtite da je ključ savršene kuhinje pronaći ravnotežu između estetike i praktičnih rešenja. Moderna kuhinja je i prostorija precizno prilagođena potrebama ukućana – analizirajte svoje potrebe već u fazi projektovanja uređenja kako biste mogli da je personalizujete i prilagodite individualnim očekivanjima.  

Oprema za kuhinju – šta treba da kuvate sa zadovoljstvom?

Otvoreni kuhinjski ormarić sa začinima organizovanim u teglama

Da bi kuvanje bilo prijatno i efikasno, važno je imati odgovarajuću kuhinjsku opremu. Odakle početi? Od lonaca i tiganja, naravno! 

Odabir pravih lonaca i tiganja je ključan za efikasno kuvanje. Važno je da budu kompatibilni sa tipom vašeg šporeta. Na primer, za indukcione ploče potrebno je posuđe sa magnetnim dnom, dok je za šporet na plin idealno teže posuđe koje ravnomerno raspoređuje toplotu. Dobro je imati nekoliko tiganja – različitih veličina i tipova, na primer teflonski za hranu koja se lako lepi i liveno gvožđe za prženje na visokoj temperaturi. Prilikom kompletiranja šerpi i tiganja birajte posuđe od najkvalitetnijih materijala koje neće reagovati sa hranom.

Sinonim moderne kuhinje je inovativna oprema koja olakšava kuvanje. Mikseri, blenderi, aparat za vafle, tosteri, friteze i električni roštilj su uređaji koji značajno skraćuju vreme pripreme obroka i olakšavaju pravljenje i najsloženijih jela. Takođe je korisno razmisliti o kupovini multifunkcionalnih uređaja, kao što su multifunkcionalni kuhinjski roboti, koji kombinuju nekoliko funkcija u jednom uređaju, štedeći ne samo vaše vreme već i prostor u kuhinji.

Odgovarajuća kuhinjska oprema može učiniti pripremanje obroka prijatnim iskustvom. Izbor lonaca,  tiganja i specifičnih uređaja zavisi od individualnih potreba i načina kuvanja.

Kako odabrati tanjire, činije i drugo posuđe?

Izbor tanjira, činija i drugog posuđa e važan aspekt dizajna kuhinje, koji će odrediti praktičnost opreme i uticati na estetiku serviranih obroka. Kako upotpuniti set kuhinjskog pribora? 

Plitki i duboki tanjiri, činije

Svakoj kuhinji su potrebni različiti tipovi tanjira i činija koji služe za posluživanje raznih jela. Plitki tanjiri su savršeni za posluživanje većine jela, od glavnih jela do grickalica. Duboki tanjiri su neophodni prilikom serviranja supa i drugih tečnih jela, osiguravajući da sosevi i čorbe ostanu na tanjiru. Sa druge strane, činije su raznovrsne u upotrebiod malih, savršenih za predjela i soseve, do velikih, savršenih za salate ili jela od testenina. Izbor pravog posuđa zavisi od vrste i stila serviranja obroka.

Kuhinjski pribor u ormariću na izvlačenje

Posuđe od porcelana, keramike ili stakla – šta izabrati?

Vaši tanjiri i činije mogu biti napravljeni od različitih materijala. Najpopularniji su: porcelan, keramika i staklo. Koje su karakteristike ovih materijala?

  • Porcelan – simbol je elegancije i tradicije u aranžiranju stolova. Dostupan prvenstveno u elegantnoj beloj boji i sa delikatnim ukrasima – savršeno se uklapa i u svakodnevne obroke sa voljenima i za posebne prilike, kao što su praznični ručkovi ili rođendanske večere. Budite pažljivi pri upotrebi porcelana i perite ga ručno i nežno!  
  • Keramika – materijal koji je otporniji na lomljenje od porcelana i obično je deblji i teži. Keramika je dostupna u širokom spektru uzoraka i boja, što im omogućava da se uklope u svaki kuhinjski stil. Savršen je izbor za svakodnevnu upotrebu, ali i za svečanije obroke. Većina keramičkih tanjira i činija može se prati u mašini za sudove – ali uvek proverite preporuke proizvođača. 
  • Staklo – univerzalni materijal koji će dobro funkcionisati u bilo kojoj vrsti enterijera. Staklo se lako čisti i predstavlja hranu na atraktivan način. Stakleno posuđe je takođe otpornije na ogrebotine i promenu boje od drugih materijala. Ogromna prednost staklenog posuđa je da se može prati u mašini za pranje sudova. 

Izaberite set! Zašto je vredno ulagati u set posuđa?

Kupovina kompletnih setova posuđa je odličan način da obezbedite estetsku doslednost vaše kuhinje i trpezarije. Set posuđa koji je usklađen šarama i bojama stvara harmoničan i elegantan izgled na stolu. Takođe je dizajniran da se lako skladišti i pere u mašini za sudove. Savršen set za serviranje obroka je prilagođen individualnim potrebama, navikama i broju ljudi u domaćinstvu. 

Zapamtite da posuđe, pored funkcionalnosti, služi i kao dekorativni element, pa je vredno izabrati ono koje odražava vaš lični stil i jednostavno odgovaraju vašoj modernoj kuhinji. 

Kontejneri za hranu i piće – bezbedno i praktično skladištenje prehrambenih proizvoda

Žena stoji ispred ormarića sa sortiranim teglama i kuhinjskim kutijama

Čvrste  kutije za hranu i piće su neophodne u svakoj kuhinji – olakšavaju skladištenje i produžavaju svežinu proizvoda. Korisne su i za čuvanje ostataka obroka i za pakovanje ručka za posao ili školu. 

Posebna kategorija su elegantne kutije za skladištenje rinfuznih proizvoda kao što su kafa, čaj, šećer ili testenina. Možete ih postaviti na kuhinjski pult ili otvorene police – oni će ukrasiti vašu kuhinju i imaćete lak pristup njihovom sadržaju. 

Moderne kutije za hranu mogu biti napravljene od čvrste plastike, nerđajućeg čelika i elegantnog stakla. Izaberite one koje odgovaraju kuhinjskom dekoru, čvrste su i lako se čiste. Takođe obratite pažnju na njihovu zdravstvenu ispravnost, odnosno nedostatak štetnih materija u sastavu koje bi mogle da reaguju sa prehrambenim proizvodima.

Pepco infografika: Šta kupiti za modernu kuhinju?

Kuhinjski pribor? Ovo ne sme da nedostaje u vašoj kuhinji!

To su mali elementi koji određuju funkcionalnost svake kuhinje. Prilikom kompletiranja opreme iz ove kategorije birajte  kuhinjski pribor od kvalitetnog, izdržljivog materijala, jednostavnih ručki i modernog dizajna.

Evo spiska najvažnijeg kuhinjskog pribora:

  1. Noževi – izaberite set noževa, po mogućnosti na prikladnom postolju. Set treba da se sastoji od najmanje 4-5 noževa, od velikog kuvarskog noža, preko noža za hleb sa nazubljenom oštricom, do malih noževa za ijuštenje povrća.
  2. Daske za sečenje – prilagodite ih rasporedu i individualnim potrebama. Savremene daske mogu da se prave od raznih materijala – drvene daske su izdržljive i estetske, plastične se lako čiste, a daske od bambusa su lagane i ekološke.
  3. Kašike i kutlače Drvene su nežne za posuđe, dok su silikonske otporne na visoke temperature i univerzalne.
  4. Cediljke mi ne koristimo skimmer u srpskom, lopatice, tučak i mutilice – praktičan pribor koji ne može nedostajati u kuhinji! Neophodan za oceđivanje testenina, povrća i voća, bezbedno prenošenje pržene hrane, gnječenje krompira i efikasno kombinovanje tečnih sastojaka. Dostupno u različitim veličinama i bojama i napravljeno od raznih materijala, npr. moderne kombinacije drveta i silikona. 
  5. Rende – omogućavaju lako rendanje povrća, sira ili čokolade. Postoje različite vrste rendi koje mogu biti dizajnirane za rendanje određenih proizvoda (npr. sir) ili univerzalne, opremljene različitim površinama za rendanje.
  6. Mehaničke seckalice – omogućavaju brzo seckanje povrća, začinskog bilja i orašastih plodova.

Posedovanje ovih dodataka čini rad u kuhinji efikasnijim i prijatnijim.

Moderna kuhinja je ona koja je funkcionalna, estetska i u skladu sa najnovijim trendovima. Njeno uređenje treba da bude dobro osmišljeno i prilagođeno individualnim potrebama korisnika. Naravno, konačan izgled moderne kuhinje zavisi od individualnih preferencija i finansijskih mogućnosti. Bez obzira na stil koji izaberete, vredi obezbediti da kuhinja bude funkcionalna i estetska.