Lista sadržaja:

  1. Kako urediti sobu deteta?
  2. Uredna dečija soba – čuvanje igračaka bez tajni
  3. Kako urediti sobu za aktivno dete?
  4. Mala dečija soba v veliki izazov 
  5. Osvetljenje u dečijoj sobi
  6. Dekoracije – daju dečijoj sobi individualni karakter

Jedan od najvećih dečijih snova je da imaju svoju sobu u kojoj mogu da se sakriju od celog sveta i da dožive nesvakidašnje avanture dok se igraju ili da se lepo odmore i opuste. Uređenje dečije sobe ne mora da bude veliki logistički ili finansijski izazov – mi vam pomažemo kako da uredite dečiju sobu i na šta treba obratiti pažnju da biste dobili prostor stvoren i za učenje i za igru.

Kako urediti sobu deteta?

Dizajn dečije sobe možete poveriti profesionalcima, ali je to skupo rešenje. Svojim trudom možete postići odličan efekat – samo potražite inspiraciju na internetu i uskladite dizajn enterijera sa uzrastom i interesovanjima deteta. 

Uređenje dečije sobe vredi započeti merenjem prostora, procenom budžeta za ovu svrhu i odabirom željenih boja i estetike. Ako enterijer to zahteva, trebalo bi da ga osvežite (npr. farbanje ili tapeta), a zatim počnite da ga nameštate. Zapamtite da je bezbednost važnija od estetike, pa uvek birajte nameštaj i pribor koji odgovara uzrastu deteta

Koji nameštaj ne sme da nedostaje u dečijoj sobi?

  • Udoban krevet – za malo dete vredi kupiti krevet za jednu osobu pune veličine. Ako nameštate veoma malu dečiju sobu, razmislite o krevetu na rasklapanje ili modelu produživog kreveta koji raste sa vašim detetom. 
  • Ormari – zatvoreni za odeću i police za knjige i igračke.
  • Sto ili radni sto – čak i ako vaše dete još ne ide u školu, potrebno mu je mesto za sedenje i crtanje, farbanje ili bojenje.
  • Stolica – ergonomska i prilagođena leđima deteta, tako da mu je u svakom trenutku udobno.

Broj opreme i nameštaja u dečijoj sobi ne mora da bude veliki – pogotovo ako je u pitanju mala dečija soba. Ostavite prostor za kreativnu igru.

Pepco infografika o dekoraciji dečije sobe

Uredna dečija soba – čuvanje igračaka bez tajni

Jedan od najvećih izazova sa kojima se suočavaju roditelji male dece i tinejdžera je naučiti decu da svoju sobu održavaju urednom. Ako želite da ovaj prostor ne bude pun haosa, izaberite nekoliko proverenih rešenja koja će olakšati učenje i čuvanje blaga.

  • Kupite kutije za igračke – to mogu biti specijalni kontejneri za nameštaj ili zatvorene plastične ili kartonske kutije. Takvi elementi omogućavaju udobno skladištenje i organizovanje prostora koje možete pronaći u Pepco prodavnicama. 
  • Uskladite broj i vrstu nameštaja sa potrebama deteta – ne onim što je moderno, već onim što je praktično. Da li vaše dete voli da čita knjige? Potrebno je mnogo polica za njihovo skladištenje! 
  • Stavite neiskorišćene igračke u kutije – ne mora sve da bude na vrhu i pri ruci sve vreme. Ako vaše dete retko poseže za nekim igračkama ili se uopšte ne igra sa njima, vreme je da ih sakrijete. 

Organizovanje knjiga, bezbroj igračaka, voljenih plišanih životinja, igara, suvenira i pribora za slikanje i crtanje može biti veliki izazov. Na sreću, pravilno odabrani nameštaj i pribor za skladištenje iz Pepca pomoći će vam u ovom zadatku. 

Kako urediti sobu za aktivno dete?

Uređenje prostora za dete koje voli da crta ili čita knjige deluje lako, posebno u poređenju sa uređenjem sobe za dete koje je puno energije. 

Šta bi moglo biti korisno?

  • Krevet sa merdevinama i toboganom – takvih komada nameštaja ima u mnogim opcijama i varijantama.
  • Zidne merdevine na koje vaše dete može da se popne. Ne zaboravite da postavite mali dušek direktno pored njega radi sigurnosti.
  • Mekani tepih – na njemu će dete moći da vežba salto, ples ili skakanje.

Što je veća prostorija za aktivno dete, to bolje, ali i u nekoliko kvadratnih metara možete urediti prostor baš za energičnu igru. 

Mala dečija soba v veliki izazov 

Šarena dečija soba

Dekorisanje male sobe za dete može izgledati veoma teško, ali čak i u malom prostoru možete stvoriti udoban i estetski enterijer. Sve što treba da uradite je da izaberete prave boje, prostran i uredan nameštaj i koristite nekoliko proverenih metoda, koristeći prednosti Pepco široke ponude. 

U maloj dečijoj sobi naći ćete:

  • Svetle boje – takve boje vizuelno povećavaju prostor. Izaberite svetle nijanse zidova i nameštaja u nežnim bojama. 
  • Multifunkcionalna ili sklopiva rešenja – kada uređujete malu sobu za devojčicu, možete postaviti toaletni sto sa ogledalom skrivenim u vrhu, koji se može koristiti i kao radni sto.
  • Plići nameštaj – lako možete kupiti komode, police ili ormariće manje dubine od standardnog. On će  omogućiti da udobno skladištite igračke i neće zauzeti mnogo prostora. 

Kada uređujete dečiju sobu, ne zaboravite da uzmete u obzir njegov ili njen individualni ukus. Naravno, soba za malu devojčicu ne mora da bude u ružičastim nijansama, a dekor sobe za dečaka ne mora nužno da se odnosi na fudbal ili svemirske brodove. Nemojte se voditi stereotipima, već stvarnim interesovanjima vašeg deteta.

Osvetljenje u dečijoj sobi

Izuzetno važan element opreme dečije sobe je i odgovarajuće osvetljenje, prilagođeno njihovom uzrastu. U različitim fazama bebinog života potrebna je različita snaga svetlosti i njena različita lokacija. 

  • U sobi novorođenčeta i višemesečne bebe najbolje će funkcionisati sijalice manje snage i noćne lampe prigušenih i prijatnih boja, koje će se savršeno slagati sa ostalim elementima opreme. 
  • U prostoriji starijeg mališana i aktivnog predškolskog uzrasta svakako je najvažnija funkcija gornjeg svetla i reflektora i lampi koji se mogu uključiti dok dete crta ili rešava zagonetke.
  • Kada vaše dete dostigne školski uzrast i počne da provodi sve više vremena za svojim stolom, trebalo bi da koristite i stonu lampu

U prostoriji je vredno obezbediti nekoliko izvora svetlosti koji će optički povećati mali prostor.

Dekoracije – daju dečijoj sobi individualni karakter

Neophodan element svake dečije sobe su različiti dodaci i ukrasi, koji često izražavaju trenutna interesovanja i strasti deteta. Ovi predmeti daju prostoriji individualan, jedinstven karakter. Upravo su dečije igračke i dekoracije za sobe za dečake i devojčice Pepcov specijalitet

Da biste sobi vašeg deteta dali individualni karakter, izaberite:

  • slike, zidne ramove za slike i ukrase,
  • mekane ukrasne jastuke
  • ćebad, prekrivača i tepihe,
  • posteljinu i jastuke.

Sve ove artikle ćete pronaći u Pepco prodavnicama po odličnim cenama što će vam omogućiti da uredite dečiju sobu bez narušavanja kućnog budžeta, sa ukusom i punim komforom.