Lista sadržaja:

  1. Planirajte baby shower korak po korak 
  2. Pokloni za baby shower – pokloni za bebu i pokloni za majku
  3. Praktični pokloni za dete 
  4. Pokloni za buduću mamu
  5. DIY pokloni – pokloni od srca
  6. Iskustva i uspomene na poklon

U početku, baby shower je bila prilika za pružanje podrške i saveta budućim majkama, posebno u vreme kada informacije o temama vezanim za majčinstvo nisu bile tako lako dostupne kao danas. Tokom godina, baby shower je evoluiralo u svečaniji i radosniji događaj. Trenutno je to prilika ne samo da podelimo savete i iskustva, već pre svega da slobodno proslavimo radosno iščekivanje novog člana porodice. 

Planirajte baby shower korak po korak 

Baby shower najčešće organizuju sestre, prijateljice i kolege žene koja čeka dete.
Idealno vreme za organizovanje je obično poslednje tromesečje trudnoće (oko 7-8. meseca trudnoće), kada se buduća majka još oseća prijatno, ali je rođenje bebe sasvim blizu. 

Kako organizovati takvu zabavu i koje poklone dati budućoj majci? Hajde da to proverimo!

  • Mesto slavlja – uzmite u obzir broj gostiju i želje buduće mame. Baby shower može da se održi u prijatnoj, domaćoj atmosferi ili malo elegantnijoj i formalnijoj, u iznajmljenom prostoru, kafiću ili restoranu.
  • Glavna tema žurke – možete se inspirisati omiljenim stvarima, bojama ili aktivnostima buduće majke ili odabrati klasične dečije motive. Najpopularniji motivi su plave i roze boje i cvetni motivi. Izbor određene teme će vam pomoći da uskladite dekoracije, pozivnice i jelovnik. 
  • Pozivnice treba da odražavaju atmosferu zabave i da sadrže sve potrebne informacije: datum, mesto, vreme i informacije o svim posebnim željama u vezi sa poklonima.
    Možete odabrati papirne ili elektronske pozivnice, u zavisnosti od vaših preferencija i nivoa intimnosti sa učesnicima zabave.
  • Dekoracije treba da budu u skladu sa odabranom temom. Možete odlučiti da kupite gotove ukrase ili da ih sami pripremite, što će zabavi dodati lični štih. 
  • Jelovnik za baby shower treba da bude lagan, deljiv i lak za jelo u društvu. Naručite ketering ili se inspirišite receptima za mini grickalice, na primer, sendviče, tortilje, voćne ražnjiće i slatkiše kao što su kolačići i kremasti deserti u malim šoljicama. Na baby shower se ne služi alkohol – birajte sveže sokove, biljne čajeve i kafe sa ukusom. Kada planirate svoj meni, ne zaboravite da uključite opcije za vegetarijance, vegane i osobe sa alergijama na hranu.

Sastavni deo baby shower su sve vrste zabave i izazova. Igre kao što su pogađanje imena bebe, oblačenje lutke na vreme ili stvaranje smešnih pesama o majčinstvu su odlične. Ako među vašim gostima su iskusne mame, sigurno će želeti da podele svoja razmišljanja o majčinstvu – rezervišite vreme za ovo. Takođe će biti dobra ideja da napravite knjigu saveta za buduću majku… ne nužno ozbiljno! 

Pokloni za baby shower – pokloni za bebu i pokloni za majku

Izbor poklona za baby shower je odlična prilika da pokažete budućoj majci koliko vam je važna. Evo nekoliko ideja za poklone, koje uključuju ne samo praktične pribor za bebu, već i iskrene poklone i suvenire.

Pepco infografika o baby shower

Praktični pokloni za dete 

Pokloni iz ove kategorije su uvek dobrodošli, posebno kada pripremaju buduće roditelje za dolazak novog člana porodice i mogu im olakšati brigu o bebi. 

  • Set za negu novorođenčeta – sadrži delikatnu kozmetiku, termometar za kupanje, meke peškire.
  • Ekološke pelene za višekratnu upotrebu – napravljene od visokokvalitetnih materijala, delikatne i bezbedne za kožu i ekološki prihvatljive
  • Nosiljka za bebu ili remen za nošenje novorođenčeta – pomaže od prvih dana bebinog života, olakšavajući brigu o bebi.
  • Igračke za decu – vredi izabrati igračke za bebe koje stimulišu i podržavaju razvoj mališana, kao što su mekana senzorna knjižica, senzorni blokovi, zubići ili zvečke. 

Pokloni za buduću mamu

Trudnica se osmehuje i gleda u šarene balone za baby shower

Baby shower nije samo prilika da se proslavi predstojeće rođenje deteta, već i trenutak za brigu o budućoj majci. 

  • SPA poklon kartica – obezbediće budućoj majci trenutak opuštanja i odmora, koji će pomoći da se pripremi za period pun izazova.
  • Elegantna torba za dečji pribor – funkcionalna i moderna u isto vreme. Možete kupiti jedan od vrhunskih modela iz ove kategorije (npr. sa velikim natpisom „mama“) ili odlučiti da naručite personalizovanu torbu. 
  • Knjige o majčinstvu – pune praktičnih saveta i saveta o brizi o detetu. 

DIY pokloni – pokloni od srca

Ručno rađeni pokloni imaju lični i jedinstven karakter. Koji poklon možete sami pripremiti?

  • Ručno rađeni džemperi, šeširi, čarape – ručno rađena odeća za bebe, od mekanog i za kožu bezbednog prediva (npr. pamuk ili merino).
  • Album za dete – personalizovani album u koji će majka moći da sačuva važne trenutke i uspomene.
  • Heklane igračke – meke, bezbedne i napravljene s ljubavlju, biće lep i unikatan poklon.

Iskustva i uspomene na poklon

Pokloni iz ove kategorije su odličan način da budućim roditeljima poklonite nezaboravne uspomene ili vredne veštine. Univerzalna ideja za poklon za baby shower je vaučer za trudnoću. Takođe možete odlučiti da novim roditeljima održite kurs prve pomoći ili da pozovete na seriju vebinara posvećenih nezi i vaspitanju. Koja je vaša ideja za baby shower?