Lista sadržaja:

  1. Organizacija ormara u kuhinji - praktična podela na zone
  2. Ideje o organizaciji kuhinje vredne pažnje - pravilo kuhinjskog trougla
  3. Izbor i uređenje fioka u kuhinji 
  4. Načini upotrebe kuhinjskih fioka u praksi
  5. Ideje za red u kuhinji
  6. Sređivanje kuhinjskih ormarića i organizovanje ostave

Dobra organizacija u kuhinji je osnova ne samo za red, već pre svega za ergonomski rad tokom svakodnevnog pripremanja obroka za celu porodicu. Šta treba da zapamtite kada organizujete svoju kuhinju? 

Organizacija ormara u kuhinji – praktična podela na zone

Osnovni principi organizacije kuhinje uključuju precizno planiranje funkcionalnih zona. Njihova veličina zavisi od veličine sobe, ali u svakoj kuhinji vredi odvojiti zone: skladištenje i pripremu hrane, kuvanje i pranje. Šta bi trebalo da one sadrže?

  • Zona pranja: uključuje ormarić sa sudoperom i eventualno mašinu za pranje sudova. U ormariću sa sudoperom korisno je napraviti prostor za kantu za otpatke i osnovna sredstva za čišćenje. Praktično je postaviti sušilicu za sudove u ormarić iznad sudopere. 
  • Zona kuvanja: uključuje šporet sa susednim ormarićima, kao i rernu i druge kućne aparate za kuvanje ili zagrevanje hrane. Da bi organizacija kuhinje i zone za kuvanje bila što praktičnija, vredi skladištiti tiganje i šerpe epsije i pribor za pripremu obroka u ovoj zoni – na primer u ormanu ispod plinskog šporeta ili indukcione ploče za kuvanje. 
  • Zona čuvanja i spremanja hrane: glavna je i najveća kuhinjska zona. Obuhvata frižider, ormariće i kuhinjsku ploču. U njoj je praktično čuvati najčešće korišćene prehrambene proizvode, kao i začine, pribor i posuđe za pripremu jela (daske za sečenje, escajg, tanjire). 

Dobra organizacija kuhinje, podeljena na funkcionalne zone, osnova je praktičnosti u svakodnevnom korišćenju ove prostorije. Urednost u kuhinji znači lako pronalaženje potrebnih stvari i jednostavno korišćenje ove prostorije.

Ideje o organizaciji kuhinje vredne pažnje – pravilo kuhinjskog trougla

Jedna od sjajnih ideja za organizovanje kuhinje koja će biti praktična i ergonomska je korišćenje takozvanog radnog trougla. Svaki od njegovih vrhova je ključni deo opreme (frižider, sudoper i šporet). Pravilo kuhinjskog trougla, optimalna udaljenost među uređajima treba da iznosi:

  • između frižidera i sudopere: 120–180 cm,
  • između sudopere i šporeta: 120–180 cm,
  • između frižidera i šporeta: 120–250 cm.

Izbor i uređenje fioka u kuhinji 

Dobra organizacija fioka u kuhinji omogućava ergonomsko korišćenje kuhinje i održavanje reda. Skladištenje u kuhinji ima jedno važno pravilo: teške stvari se drže u donjim ormarićima, a lakše u gornjim. Čuvanje posuđa, pribora i prehrambenih proizvoda može biti zgodno i na policama i u fiokama – stvar je pravilne organizacije. 

  • Kuhinjske police – mogu da drže više predmeta od fioka i mogu biti veoma otporne na opterećenje. Vredi ih odabrati za ormare u kojima će se čuvati teški i veliki predmeti (na primer, kućni aparati).
  • Kuhinjske fioke – možete da ih izvučete do pune dubine da biste izvadili stvari sa zadnje strane, a da ne morate da izvlačite ono što je napred. Mogu imati različite visine i otpornost na opterećenje.

Međutim, ako želite maksimalnu udobnost, izaberite uglavnom ili isključivo fioke za donje ormare. U niskim fiokama se čuvaju začini, pribor za jelo, razne sitnice i korisni pribor za kuvanje. Visoke fioke se koriste za držanje posuđa, lonaca, pribora za pečenje i prehrambenih proizvoda. 

Pepco infografika "Koje kutije za čuvanje kupiti za kuhinju?"

Načini upotrebe kuhinjskih fioka u praksi

Sama činjenica da imate fioke u kuhinjskim ormarićima nije dovoljna da govori o dobroj organizaciji kuhinje. Njihovo pravilno raspoređivanje je ključno. Proverite naše genijalne ideje – organizacija ormara u kuhnji sa fiokama:

  • Koristite podmetač – Za svaku kuhinjsku fioku treba kupiti mekanu oblogu za posuđe, šolje i setove za večeru. Kuhinja mora biti funkcionalna, tako da morate kupiti osnovne dodatke za fioke, kao što su umeci za pribor za jelo i separatori.
  • Kupite separatore, pregrade i drugu dodatnu opremu da biste olakšali skladištenje – Ne samo da će vam olakšati sortiranje stvari, već će ih i zaštititi od nekontrolisanog kretanja po fioci. Sav nepohodni pribor pronaći ćete u našim Pepco prodavnicama.
  • Prehrambene proizvode čuvajte u korpama ili kutijama – neće pasti, a biće lakše održavati red u kuhinji. Ako se kafa ili čaj prospe ili ulje curi, ovi proizvodi neće odmah zaprljati unutrašnjost fioke, već će ostati na kutiji ili korpi.

Ideje za red u kuhinji

Žena u kuhinji pokazuje tegle za skladištenje suve hrane

Dobra organizacija rada u kuhinji je osnova za efikasno korišćenje kućnih aparata, jer je tada sve na dohvat ruke. Na kuhinjskom pultu treba da budu samo najneophodnije stvari, kao što su čajnik, blok noževa ili posuda sa začinima. Osim toga, dobrodošle su korpe ili stakleni činije sa svežim voćem. 

Sređivanje kuhinjskih ormarića i organizovanje ostave

Bez obzira da li imate zasebnu ostavu ili skladištite prehrambene proizvode u kuhinji, rastresite proizvode čuvajte u specijalnim staklenim posudama za skladištenje hrane. Zahvaljujući čvrstim poklopcima, možete čuvati brašno, žitarice, testenine, pirinač, kafu ili čaj bez straha da će u njih ući moljci. 

U Pepcu možete da kupite providne ili šarene kutije za hranu i piće, a zahvaljujući tome ćete imati uvek omiljene proizvode na dohvat ruke. U našim prodavnicama naći ćete metalne limenke sa inspirativnim natpisima i brojne tegle i tegle u kojima možete držati omiljene grickalice i slatkiše.