Lista sadržaja:

  1. Planiranje je ključno! Planirajte malo kupatilo sa tušem i mašinom za pranje veša
  2. Izbor odgovarajućeg nameštaja i opreme
  3. Trikovi za mala kupatila – boje, svetlo, materijali

Dekoracija malih kupatila je izazov koji zahteva pažljivo planiranje i kreativan pristup. Ograničen prostor može biti izazov za organizaciju, ali odgovarajuća rešenja mogu čak i jako malo kupatilo učiniti funkcionalnim i modernim U malim enterijerima izuzetno je važno da svaki element igra svoju ulogu i istovremeno doprinosi estetskom izgledu prostorije. U našem članku ćete pronaći praktične savete koji će vam omogućiti da uredite malo kupatilo na funkcionalan i atraktivan način.

Planiranje je ključno! Planirajte malo kupatilo sa tušem i mašinom za pranje veša

U malim kupatilima svaki centimetar prostora je vrlo važan, tako da je pažljivo planiranje neophodno. Dobro osmišljen raspored, izbor i raspored ključnih elemenata kupatila omogućava vam da izbegnete efekat nereda i postignete što funkcionalniji enterijer.

Saveti za optimalno korišćenje raspoloživog prostora:

  • Iskoristite prednost vertikalnog prostora – postavljanje polica, ormara i vešalica na zidove i vrata omogućava vam da uštedite prostor na podu. Visoki, uski ormarići mogu da prime mnogo stvari, npr. zaliha kozmetike i peškira, a uz to ne zauzimaju puno mesta.
  • Instalirajte zidne uređaje – zidni umivaonici i toaleti ne samo da štede prostor, već i daju vašem kupatilu moderan izgled. Prostor ispod njih može se koristiti za dodatno skladištenje ili ostaviti slobodan, što će vizuelno povećati prostoriju.
  • Koristite klizna vrata – klizna vrata, kako za kupatilo tako i za tuš, odlično su rešenje u malim prostorima gde tradicionalna vrata mogu zauzeti previše prostora.
  • Jasna podela kupatila na zone (npr. zona za kupanje, zona toaleta, zona umivaonika) pomaže u održavanju reda i boljem organizovanju prostora.

Usko kupatilo u bež boji u stambenoj zgradi

Uređenje malog kupatila sa tušem i mašinom za pranje veša može se zasnivati na jednom od standardnih rasporeda

  • Linearni raspored – svi glavni elementi (WC, umivaonik, veš mašina, tuš) su raspoređeni u jednu liniju. Ovaj raspored je jednostavan i funkcionalan, omogućava lako kretanje u uskom prostoru.
  • Raspored u obliku ugla – veš mašina, umivaonik i WC u jednom uglu, tuš u drugom. Zahvaljujući ovom rasporedu, možete optimalno koristiti uglove koji često ostaju neiskorišćeni.
  • Paralelni raspored – toalet, veš mašina i umivaonik na jednom zidu, tuš na suprotnom zidu. Ovaj raspored je idealan za duža, uska kupatila.

 Vreme je da opremite svoje kupatilo potrebnim priborom! Pogledajte šta imamo za vas u kategoriji kupatila u Pepco!

Izbor odgovarajućeg nameštaja i opreme

Kompaktni nameštaj i uređaji dobro funkcionišu u malim kupatilima jer nude punu funkcionalnost, ali zauzimaju mnogo manje prostora od standardnih rešenja

Najbolja ideja za opremanje malog kupatila je nameštaj po meri. Takav nameštaj će biti prilagođen specifičnim dimenzijama i oblicima kupatila, što omogućava maksimalno korišćenje raspoloživog prostora. Ormari sa ugrađenim korpama za veš i ogledala sa skrivenim policama mogu značajno povećati funkcionalnost vašeg kupatila. Pravilno odabran kupatilski pribor olakšava održavanje reda i dodaje karakter enterijeru. 

U ponudi enterijera i proizvođača kućnih aparata naći ćete rešenja idealna za mala kupatila. To uključuje: ugaone umivaonike, zidne umivaonike i umivaonike sa ormarićem ispod; viseće toalete i kompaktne toalete (sa manjim rezervoarom i kraćom posudom), kao i ugaone tuš kabine, „walk-in“ tuš kabine sa jednim zidom i tuš kabine sa kliznim vratima. 

U Pepco prodavnicama ćete naći širok izbor dodataka za kupatilo koji kombinuju funkcionalnost sa modernim dizajnom. Ponuda uključuje stilske dozatore sapuna i posude za sapun, koji mogu dodati eleganciju svakom kupatilu. Na raspolaganju su i razne korpe i košarice, idealne za odlaganje raznih vrsta kozmetike i opreme za kupatilo, poput fenova i pegli za kosu. Ovi praktični i estetski izrađeni proizvodi su odličan izbor za one koji cene red i moderan dekor u svojoj kući.

Pepco infografika o izboru ukrasa i dodataka za malo kupatilo

Trikovi za mala kupatila – boje, svetlo, materijali

Boje i svetlost igraju ključnu ulogu u oblikovanju percepcije prostora, posebno u malim i veoma malim kupatilima.
Svetle boje imaju tendenciju da reflektuju svetlost, čineći prostoriju većom i prostranijom. Međutim, tamne boje mogu učiniti da prostor izgleda manji i zatvoreniji.

Najvažnije preporuke za uređenje veoma malih kupatila:

  • izaberite svetle boje – bela, bež i krem, pastelne nijanse i svetle nijanse sive će dobro funkcionisati u malom kupatilu; 
  • maksimalno iskoristite prirodnu svetlost koja ulazi u kupatilo – prozori ili providne zavese mogu značajno ulepšati prostor;
  • jarko, ravnomerno osvetljenje plafonsko svetlo i dekorativne zidne lampe ili velika zidna ogledala mogu stvoriti iluziju većeg prostora i dodati karakter kupatilu;
  • koristite reflektore – strateškim postavljanjem reflektora mogu se istaći ključne oblasti kupatila, kao što je ogledalo iznad lavaboa ili tuš kabine;
  • ogledala sa ugrađenim LED osvetljenjem dodaju modernost i funkcionalnost unutrašnjosti malog kupatila, a dodatno reflektuju svetlost, vizuelno uvećavajući prostor.

Prilikom izbora dodatnih elemenata dizajna za malo kupatilo, obratite pažnju na materijale koji mogu vizuelno povećati prostor. Ogledalo, staklo i sjajne površine (npr. zastakljene pločice, stakleni paneli, lakirani frontovi, sjajni okovi) su osnova. Garancija modernog i elegantnog efekta u malom kupatilu je kombinacija mermera i svetlog drveta. 

Odabir pravih boja, osvetljenja i materijala je presudan prilikom uređenja malog kupatila. Zahvaljujući ovim elementima možete stvoriti prostor koji će biti ne samo funkcionalan, već i estetski prijatan i optički veći. U Pepco prodavnicama pronaći ćete sve potrebne dekoracije i opremu za kupatilo po atraktivnim cenama!