Lista sadržaja:

  1. Od čega početi uređivanje balkona?
  2. Kako urediti balkon?
  3. Pribor koji je koristan na balkonu
  4. Kako urediti manji balkon u stambenom bloku?
  5. Kako urediti balkon koji je uski?
  6. Veliki balkon ili terasa – kako urediti veliki prostor po povoljnoj ceni?

Mnogi ljudi koji odluče da žive u gradu sanjaju o zelenom mestu za opuštanje. Uz malo dobre namere i pomoć pribora dostupnih u Pepco prodavnicama, možete napraviti zamenu za svoju baštu na balkonu stambenog bloka! Odakle početi i kako urediti svoj balkon tako da postane prijatan prostor za opuštanje?

Od čega početi uređivanje balkona?

Većina stanova ima dodatne spoljne površine, kao što su balkoni, terase, lođe, pa čak i male bašte. Svaki od ovih prostora može se urediti tako da postane idealno mesto za opuštanje. Ključ uspeha u uređenju balkona je dobra ideja, odgovarajuće planiranje prostora i dobro osmišljeni dodaci. 

Započnite uređenje balkona sa:

  • Precizno merenje.
  • Razmislite o tome koji stil aranžmana vam se najviše dopada. 
  • Definisanje vaših potreba i očekivanja. Razmislite da li će se vaš balkon koristiti kao zelena trpezarija ili možda želite da tamo provodite lenja popodneva uz knjigu? 
  • Obratite pažnju na stepen sunčeve svetlosti na balkonu i njegovu izloženost kardinalnim pravcima. Ovi problemi će odrediti koje cveće možete izabrati za svoj balkon. 

Kada dobijete tačne dimenzije balkona i konkretan cilj (na primer, želite da napravite trpezariju na balkonu ili mesto za odmor za dve osobe), možete početi da preduzmete akciju. 

Kako urediti balkon?

Uređenje balkona u bloku zavisi od njegove veličine, individualnih potreba, finansijskih mogućnosti i pre svega kreativnosti vlasnika stanova. Pametno uređen, može postati jedno od najvažnijih mesta u stanu, omogućavajući direktan kontakt sa prirodom.

U prvom redu:

  • Pobrinite se za pod i zidove
    Mnogo osoba razmišlja šta staviti na pod na balkonu. Obično su to pločice – ipak to može da bude problematično. Da biste smanjili rizik od problema kao što je klizavost, izaberite kamene keramike otporne na mraz i neklizaju. Šta onda na balkonu umesto pločica? Možete odabrati podlogu od veštačke trave, kamenu oblogu ili kompozitni pod. Nemojte da zabpravite za pod i zidovi su tlo za celu aranžaciju,
  • Izaberite nameštaj
    Osnovni i najvažniji element balkonske opreme je udoban nameštaj za sedenje. To mogu da budu fotelje, sgolice, tabueri ili sedišta od paleta. Ovo nije sve. Za skladištenje balkonskih dodataka, kao što je jastuci za stolice ili kanta za zalivanje, biće vam potreban i balkonski ormarić ili polica.. Ako ne možete da zamislite letnje dane bez sunčanja, posegnite i za ležaljkom na balkonu – može da se sklopi tako da ne zauzima mesto kada je ne koristite.
  • Izaberite biljke
    Cveće za balkon uključuje ne samo geranijume i surfije, već i čitav niz cvetnih i zelenih biljaka. U zavisnosti od toga da li je vaš balkon sunčano ili senovito mesto, možete izabrati ruže, funki, lavandu, četinare, ukrasne trave i mnoge druge biljke. Usput izaberite balkonske kutije koje se mogu postaviti ili okačiti na balustradu.. Opet, samostojeći saksije za balkon raznih dimenzija odlično izgledaju na podu, ali i na poličaru ili u saksiji za cveće.
  • Izaberite dodatke
    Izaberite predmete kao što su balkonska prostirka, jastuci za stolice i elementi za osvetljenje – kao što su lampioni.

Pepco infografika o dodacima za balkon

Pribor koji je koristan na balkonu

Šta je zaista korisno za balkon i koje stvari se mogu izostaviti? Svakako ne škodi imati kišobran, jedro ili tendu – posebno ako je balkon izložen puno sunčeve svetlosti. Balkonski jastuci su takođe korisni, jer čine sedenje na stolicama i ležaljkama mnogo udobnijim. U hladnijim danima ili večerima dobro će doći i toplo ćebe. U Pepco asortimanu pronaći ćete mekane ćebad i prekrivači baš za balkon!

Kako urediti manji balkon u stambenom bloku?

Mnogi balkoni u gradskim blokovima su mali, što efektivno obeshrabruje vlasnike da pokušavaju da ih pretvore u mesta za odmor. Istovremeno mali balkon može da bude ne samo udoban i jednostavan za arnažiranje, ali i lako može da se održava čist.

Kako urediti manji blakon da vizuelno izgleda veći?

  • Izaberite svjetle boje, sklopivi ili višenamenski nameštaj.
  • Pažljivo birajte biljke – svaka biljka za mali balkon mora biti pažljivo promišljena kupovina. Izaberite stubaste i penjačke vrste koje ne zauzimaju mnogo prostora i mogu stvoriti zeleni zid. 
  • Kada kupujete dodatnu opremu, fokusirajte se na doslednu estetiku – na primer, izaberite identične ili veoma slične balkonske pokrivače kako biste izbegli stvaranje utiska haosa.

Mali balkon može biti kvadratan, ali postoje i vrlo uski balkoni – da li ih je takođe lako urediti?

Kako urediti balkon koji je uski?

Uski, manji blakon u stambenom bloku, sarvemeno uređen

Uređenje dugog balkona ne mora biti teško! Samo izaberite dobro osmišljen nameštaj, dodatke i opremu.

Koji nameštaj odabrati za uski balkon?

  • Sklopiv – na primer, radna ploča pričvršćena za zid koja će služiti kao sto može imati sklopivu strukturu, što će vam omogućiti da dobijete dodatni prostor kada se ne koristi.
  • Mobilni – izaberite lagani nameštaj koji se lako pomera, kada je to potrebno.
  • Višnamenski – da li ste znali da se balkonske kutije od drveta mogu uspešno koristiti ne samo za odlaganje jastuka, već i kao sto ili sedište?

U ponudi Pepco prodavnice pronaći ćete sve potrebne dodatke za vaš balkon.

Veliki balkon ili terasa – kako urediti veliki prostor po povoljnoj ceni?

Prostrana terasa nudi ogromne mogućnosti uređenja. Istovremeno, mnogi vlasnici velikih balkona ili terasa plaše se ogromnih troškova takvih aranžmana. Samo posetite Pepco da biste videli da lepe stvari za vaš balkon ne moraju da budu skupe. 

Kada uređujete veliki balkon ili terasu:

  • Zapamtite da je ovaj prostor prirodni produžetak stana, pa bi njegova oprema i karakter trebalo da se odnose na uređenje enterijera.
  • Ne morate posezati za kompaktnim, sklopivim ili multifunkcionalnim nameštajem. Veće i udobne garniture za dnevni boravak, koje uključuju sofu, fotelje i sto (od materijala otpornih na nepovoljne vremenske uslove) savršene su za veliki prostor. 

Tačka iznad „i“ u uređenju svakog balkona ili terase je i njegovo osvetljenje. Izaberite lampione i fenjere različitih veličina, koji osvetljavaju mrak prirodnim, toplim svetlom uveče.