Lista sadržaja:

  1. Planirajte svoju trpezariju od početka
  2. Dekoracije, pribor i posuđe za trpezariju
  3. Boja i stil trpezarije – inspiracije
  4. Sto i stolice za svaku trpezariju
  5. Kako odabrati trpezarijski sto? 
  6. Kako odabrati stolice za trpezariju?
  7. Osvetljenje trpezarije – obezbedite funkcionalnost i dobru atmosferu

Dekorisanje trpezarije zahteva razmišljanje o mnogim aspektima, od odabira pravog nameštaja, preko osvetljenja, do ukrasa i dodataka. Pravilno planiranje ovog prostora omogućava vam da kreirate mesto koje će biti ne samo što funkcionalnije, već i udobno i inspirativno. Pogledajte naše ideje za trpezariju i napravite svoje mesto za porodična okupljanja. 

Planirajte svoju trpezariju od početka

Planiranje vašeg trpezarijskog prostora je ključni korak u stvaranju funkcionalnog i prijatnog mesta za zajedničko jelo. Kako proceniti raspoloživi prostor i prilagoditi mu opremu?

  1. Pažljivo izmerite površinu namenjenu trpezariji. Uzmite u obzir ne samo površinu poda, već i visinu plafona, lokaciju vrata i prozora i bilo koje druge trajne elemente, kao što su kamini ili niše.
  2. Razmislite koliko je velika grupa ljudi koju želite da redovno ugošćujete za stolom. Da li će se trpezarija koristiti uglavnom za porodične obroke ili za veće proslave?
  3. Planirajte optimalan raspored nameštaja. Uverite se da oko stola ima dovoljno prostora za stolice – između ivice stola i zida treba da bude najmanje 90 cm prostora (da bi se omogućilo lako stajanje i sedenje), a rastojanje između stolica treba da bude najmanje 60 cm (mereno od centra stolica). 
  4. Ako planirate da postavite dodatni nameštaj u trpezariju, na primer, vitrinu ili komodu, ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora ispred njih – vrata i fioke treba da se otvaraju slobodno. 

Zapamtite da upotreba ogledala, odgovarajuće osvetljenje i svetle boje mogu vizuelno povećati prostor, čineći trpezariju većom i otvorenijom.

Pepco infografika o elegantnoj trpezariji

Dekoracije, pribor i posuđe za trpezariju

Prvo izaberite zavese i tepihe koji odgovaraju bojama i stilu trpezarije. Dekoracije koje će dodati karakter unutrašnjosti uključuju: svećnjaci i sveće i zeleno bilje. 

Na stolovima u trpezariji mogu se pojaviti i stloljnaci, nadstolnjaci, prostirke

  • stolnjaci – savršeni  za kreiranje elegantnog izgleda stola za posebne prilike. Izaberite materijale koji se lako čiste i koji odgovaraju stilu trpezarije.
  • nadstoljnaci i prostirke – odlično su  svakodnevno rešenje, dodaju boju trpezariji i štite ploču stola. 

Posuđe je ključna oprema svake trpezarije. Kompletirajte šolje i čašice  tanjiri i pribor za jelo koji će se dobro uklopiti u stil enterijera i odgovarati individualnim preferencijama ukućana. Takođe je vredno imati pri ruci praktične pribor za posluživanje, kao što su daske za sir, vrčevi. 

Zapamtite da dekoracije i pribor treba da dopunjuju, a ne dominiraju prostorom trpezarije. Kada ih birate, sledite princip umerenosti i harmonije da biste stvorili koherentan i oku ugodan enterijer.

Boja i stil trpezarije – inspiracije

Odabir pravog stila i boje je sastavni element uređenja trpezarije, koji ima značajan uticaj na atmosferu i karakter sobe. 

Najpopularniji stilovi su: moderni, skandinavski i rustikalni. Trpezariju u modernom stilu karakterišu čiste linije, minimalizam i, najčešće, neutralna paleta boja. Skandinavski stil savršeno kombinuje funkcionalnost sa prirodnom lepotom. Ovde dominiraju svetle, pastelne boje, prirodno drvo i jednostavne, ali elegantne forme. Rustikalni stil je savršen za ljubitelje toplog i tradicionalnog dizajna enterijera. Ovim stilom dominiraju prirodni materijali kao što su drvo, ratan, pleter i kamen, kao i tople, zemljane boje sa šarenim akcentima. 

Boje u enterijeru su odgovorne za stvaranje atmosfere. Svetle, tople boje mogu učiniti da se trpezarija oseća prijatno, dok će hladne nijanse i sive stvoriti modernu, elegantnu atmosferu. Vredi eksperimentisati sa kontrastom i balansom boja. Na primer, tamni nameštaj može izgledati impresivno na svetlim zidovima, a šareni dodaci mogu da ožive neutralan prostor. Zapamtite da boje trpezarije treba da budu u skladu sa ostatkom kuće, stvarajući koherentnu celinu i harmoničan tok između prostorija.

Sto i stolice za svaku trpezariju

Sto i sive stolice u modernoj trpezariji u stanu

Ključ udobne i praktično opremljene trpezarije je, naravno, pravilno odabran sto i stolice. 

Kako odabrati trpezarijski sto? 

Odaberite veličinu stola koja odgovara veličini trpezarije i broju osoba koje obično ugošćujete kod kuće. Ne zaboravite da ostavite dovoljno prostora oko stola – veoma je važno da slobodno pomerate stolice i da se još uvek možete slobodno kretati po stolu

Oblik stola treba da odgovara obliku trpezarije. Okrugli stolovi su idealni za manje prostore i podstiču razgovore, dok su pravougaoni stolovi bolji za veće prostorije. Izbor materijala zavisi od stila enterijera i atmosfere koju želite da napravite. Drveni stolovi donose toplinu i prirodnost, stakleni stolovi – lakoću i modernost, a metalni – daju aranžmanu industrijski karakter.

Kako odabrati stolice za trpezariju?

Izaberite udobne stolice sa ergonomskim sedištima i naslonima. Stolice treba da budu u skladu sa stilom stola i čitave trpezarije – možete odabrati da odgovaraju materijalima i bojama ili da napravite zanimljiv kontrast. Uverite se da su stolice prave visine – idealno bi trebalo da bude oko 30-40 cm slobodnog prostora između ploče stola i sedišta stolice. Takođe obratite pažnju na njihov kvalitet i završnu obradu, što će se pretvoriti u lakoću održavanja stolica čistim. 

Osvetljenje trpezarije – obezbedite funkcionalnost i dobru atmosferu

U maloj trpezariji dovoljno je koristiti glavno osvetljenje, u vidu viseće lampe (poželjno oko 75-90 cm iznad stola) ili lustera. Ova vrsta osvetljenja nudi jako, ali difuzno svetlo koje efikasno osvetljava ceo prostor. U većim enterijerima biće dobra ideja uložiti u nekoliko izvora svetlosti, koji će trpezariji pružiti željenu funkcionalnost i atmosferu. Pored glavnog osvetljenja, enterijer može da sadrži i akcentno osvetljenje (npr. paneli sa lampama, LED trake, svećnjaci) i funkcionalno osvetljenje (npr. stone lampe na komodi ili spot osvetljenje u obliku zidnih lampi). 

Zapamtite da osvetljenje treba da bude raspoređeno tako da ravnomerno osvetli ceo prostor, izbegavajući senke i zaslepljujuće svetlosne tačke.

Na kraju, zapamtite da vaša trpezarija treba da odražava vaš lični stil i potrebe. Bez obzira da li više volite minimalistički pristup ili raskošne dekoracije, važno je stvoriti prostor koji će biti pogodan za zajedničke obroke i razgovore. Savršeno odabran nameštaj, osvetljenje i dekoracije mogu da transformišu trpezariju u srce doma, gde se porodica i prijatelji mogu okupiti i uživati u zajedničkom vremenu.