Lista sadržaja:

  1. Ključne pretpostavke BLW metode - nezavisnost, autonomija, porodični obroci
  2. Prednosti upotrebe BLW metode pri proširenju ishrane odojčadi
  3. BLW mora biti bezbedan! Kako uvoditi nove namirnice u ishranu deteta?
  4. Kako početi? Prvi koraci u BLW

BLW (Baby-Led Weaning) je inovativan pristup proširenju ishrane odojčadi koji postaje sve popularniji širom sveta. BLW bukvalno znači „odbijanje koje vodi beba“ i uključuje omogućavanje bebama da same otkrivaju i jedu čvrstu hranu umesto da ih hranitelj hrani na kašičicu. Ovaj stil hranjenja omogućava detetu da kontroliše šta i koliko jede, podstičući ga da istražuje različite ukuse, teksture i oblike hrane.

Ključne pretpostavke BLW metode – nezavisnost, autonomija, porodični obroci

Tradicionalno uvođenje čvrste hrane često uključuje davanje odojčadi pasirane ili polutečne hrane pomoću kašike. U ovom pristupu, roditelj kontroliše šta i koliko dete jede, što može ograničiti detetovo iskustvo u ishrani. BLW je suprotnost tradiconalnim metodama! Ovde je dete aktivan učesnik u obrocima, odlučujući kako o tempu i načinu ishrane, tako io izboru hrane. 

BLW metoda se zasniva na nekoliko osnovnih principa:

  • Samostalno uzimanje hrane – glavna ideja BLW je da se detetu omogući da samostalno jede čvrstu hranu. Bebe se podstiču da uzimaju hranu rukama i jedu svojim tempom. Ovo omogućava da razvijete motoričke veštine, ali i da vežbate senzornu integraciju – deca mogu da otkriju različite teksture i ukuse.
  • Kontrola dece – u BLW metodi dete kontroliše koliko i šta jede. Roditelji nude raznovrsnu bezbednu i pravilno pripremljenu hranu, ali mališan odlučuje koju će i koliko će jesti. Ova autonomija pomaže u razvoju sposobnosti samoregulacije apetita.
  • Učešće u porodičnim obrocima – BLW promoviše uključivanje dece u zajedničke porodične obroke. Umesto da pripremaju odvojene obroke za bebe, mališani jedu isto kao i ostatak porodice, naravno, vodeći računa o odgovarajućoj pripremi hrane radi bezbednosti. Deci treba obezbediti udobnu stolicu sa potrebnom zaštitom i sedište na odgovarajućoj visini, kao i sopstveno sedište tanjiri i činije.

Zahvaljujući ovim pretpostavkama, BLW koncept se savršeno uklapa u promociju zdravih navika u ishrani i izgradnju pozitivnog odnosa sa hranom već u prvoj godini bebinog života.

Pepco infografika o priboru za BL

Prednosti upotrebe BLW metode pri proširenju ishrane odojčadi

BLW metoda donosi niz prednosti koje podržavaju razvoj deteta u različitim aspektima, od motoričkog do emocionalnog i socijalnog.

Jedna od ključnih prednosti BLW metode je podrška razvoju motora. Omogućavanje deci da se hrane samostalno podstiče razvoj koordinacije ruku i očiju i veština hvatanja. Dete uči da manipuliše hranom, što pomaže u razvoju preciznosti pokreta i snage prstiju i šaka. Ova praksa ima direktan uticaj na razvoj finih motoričkih veština, koje su važne u mnogim drugim aspektima života deteta, uključujući: pisanje. 

BLW omogućava deci da istražuju različite ukuse i teksture pod sopstvenim uslovima. Ovo daje deci priliku da eksperimentišu sa raznovrsnom hranom, što može pomoći da razviju raznovrsnije preferencije ukusa. Učenje o različitim teksturama hrane takođe stimuliše senzorni razvoj deteta.

BLW metoda takođe podržava emocionalni i društveni razvoj. Samostalna ishrana pomaže u izgradnji nezavisnosti i samopouzdanja kod dece. Zajednički obroci, u kojima dete aktivno učestvuje, pomažu u integraciji sa porodicom i razvoju socijalnih veština. Deca takođe uče strpljenju i sposobnosti da se nose sa frustracijama koje mogu nastati kada uče da jedu.

BLW mora biti bezbedan! Kako uvoditi nove namirnice u ishranu deteta?

Dete koje jede metodom BLW

Uvođenje BLW metode mora da bude bezbedno! Uverite se da je hrana mekana i pravilno pripremljena za bebu. Važno je izbegavati hranu koja je mala, tvrda, okrugla ili lepljiva, koja može predstavljati opasnost od gušenja. Malo dete uvek treba da bude pod nadzorom odrasle osobe dok jede. Vredi kupiti pribor za decu za hranu, koje će prve obroke vaše bebe učiniti privlačnijim. 

Kada servirate hranu, obratite pažnju na njihovu veličinu i oblik. Idealni su dugi komadi, laki za hvatanje koje vaša beba može lako da drži i grize. Takođe treba da budu dovoljno veliki da ih mališan može udobno i stabilno držati, a zatim staviti u usta, ali u isto vreme dovoljno mekani da ih lako žvaće i proguta.

Higijena i čistoća prilikom jela su podjednako važni. Redovno čistite ruke i lice vašeg deteta, kao i površine i igračke koje mogu doći u kontakt sa hranom. Održavanje prostora za jelo čistim pomaže u sprečavanju širenja bakterija i održava zdravo okruženje za vašeg malog istraživača ukusa.

Kako početi? Prvi koraci u BLW

Počeci mogu da budu teški i izazovni. Od roditelja će svakako biti potrebno mnogo strpljenja i otvorenosti prema bebinim potrebama. Kako uvesti BLW?

  1. Odabir prave hrane za početak – počnite sa mekim voćem i povrćem kao što su kuvana šargarepa, banane ili avokado. Birajte hranu koja je laka za hvatanje i bezbedna za vašu bebu.
  2. Ohrabrite dete da proba novu hranu – dozvolite detetu da istražuje hranu, ne pritiskajte ga da jede. Budite strpljivi i pustite dete da istražuje hranu svojim tempom.
  3. Prepoznavanje signala gladi i sitosti – posmatrajte svoju bebu da biste razumeli kada je gladna, a kada sita. Nekontrolisana radost pri pogledu na hranu (dete je gladno, želi da jede) ili okretanje glave od činije ili tanjira (dete je sito, ne želi da jede) – to su signali koje treba prepoznati i poštovati.

Za koje izazove i potencijalne neprijatnosti treba da se pripremite? Pre svega, za… nered – prihvatite to kao deo važnog procesa učenja vaše bebe. Koristite posuđe, jastučiće i prostirke za stolice koje se lako čiste. Šta da radite ako vaše dete ne želi da jede? Ni u kom slučaju ne prisiljavajte bebu da jede. Ponudite raznovrsnu hranu i pustite dete da odluči šta i koliko će jesti. Važno je da se BLW može slobodno kombinovati sa dojenjem ili hranjenjem na flašicu.