Umetnost aranžiranja pribora za jelo
Lista sadržaja:
U svetu bontona za stolom, umetnost aranžiranja pribora za jelo nije samo stvar tradicije, već i izraz poštovanja i brige za goste. Odgovarajući raspored posuđa i pribora za jelo na stolu je ključan za stvaranje prave atmosfere tokom obroka, od svakodnevnih večera do elegantnih zabava.
Ovaj vodič će vas upoznati sa principima i tehnikama aranžiranja pribora za jelo, naglašavajući njegov značaj u kreiranju estetske i funkcionalne postavke stola. Naučite tajne umetnosti kako biste svoje zabave i gala večere učinili prefinjenijim i elegantnijim.
Slaganje pribora za jelo može izgledati kao dečija igra i zapravo nije problem kada samo želimo da na sto stavimo nož, viljušku i kašiku. Međutim, komplikacije nastaju kada treba da postavite sto na kome će se poslužiti više jela. Poznavanje pravila po kojima treba staviti pribor za jelo na sto je deo savoir vivrea.
Savoir vivre i postavljanje pribora za jelo
Savoir-vivre je skup pravila lepog ponašanja, bontona i ponašanja koji se smatraju prikladnim u datom društvu. To je kodeks ponašanja u raznim životnim situacijama, od društvenih interakcija, preko ponašanja za stolom, do službenog bontona.
Aranžiranje pribora za jelo je jedan od savoir-vivre aspekata, posebno uočljiv u kontekstu ponašanja za stolom. Pravilan raspored pribora za jelo na stolu je od velikog značaja u kulturi obedovanja. Ova umetnost uključuje sposobnost pravilnog rasporeda noževa, viljuški, kašika i drugog stonog pribora u zavisnosti od vrste obroka koji se servira i formalnosti prilike. Uobičajeno je da se pribor za jelo rasporedi određenim redosledom, najčešće od spolja ka centru, u zavisnosti od redosleda serviranog posuđa. Ovakav raspored gostima olakšava upotrebu odgovarajućeg pribora za jelo za pojedine delove obroka, a estetici stola dodaje eleganciju i red.
U kontekstu savoir-vivre, aranžiranje pribora za jelo nije samo praktičan aspekt serviranja obroka, već i oblik društvene komunikacije, izražavajući poštovanje prema gostima i pažnju na detalje. Ovo je veština koja pomaže u stvaranju prijatne atmosfere tokom zajedničkih obroka, a takođe odražava kulinarsku kulturu i tradiciju. Naučite kako da rasporedite pribor za jelo kako biste izbegli društvenu grešku.
Kako rasporediti pribor za jelo?
Bez obzira na priliku, vredi obratiti pažnju na način na koji je pribor za jelo raspoređen na stolu. Ako ne znate odakle da počnete, pogledajte nekoliko pravila koja će vam sigurno dobro doći u budućnosti.
Šta treba da zapamtite? Pre svega, većina ljudi su dešnjaci, pa nož stavljamo na desnu stranu, najbližu tanjiru, a viljušku na levu. Na desnoj strani iza noža u prvi plan izvlačimo supenu kašiku, a još dalje na spoljnoj strani pribor za predjelo. Dakle, viljuška uvek leži na levoj strani tanjira, sa zupcima nagore. Nož uvek ima oštricu usmerenu ka ploči.
Da biste lakše zapamtili kako da rasporedite pribor za jelo, vredi shvatiti da njihov redosled zavisi od toga koja jela se prvo serviraju – za priborom uvek posežemo spolja ka unutra.
Kako urediti pribor za jelo za desert?
Verovatno ste više puta pozvali goste na desert. U ovom slučaju postoje i specifična pravila koja određuju kako je raspoređen pribor za jelo. Ali počnimo sa nekim osnovnim informacijama. Desertni pribor za jelo obuhvata: kašike za kafu, viljuške za torte, noževe za voće, lopatice za kolače i druge dodatke u zavisnosti od deserta koji se servira.
Ako će biti serviran tipičan desert koji se može jesti viljuškom ili kašikom, slaganje pribora za jelo na stolu neće biti teško:
- Kašiku treba postaviti iznad tanjira i okrenuti joj glavu udesno.
- Ispod njega se postavlja viljuška i njeni zubi treba da budu usmereni ulevo.
Sastanci za stolom su važni. Tempo života znači da porodični obroci postaju najbolja, ako ne i jedina prilika za tihi razgovor. Tako je i sa prijateljima. Takav trenutak zaslužuje posebnu postavku, koja se svakako može kreirati uz pomoć proizvoda koje možete pronaći u Pepco prodavnici.
Kako rasporediti escajg nakon jela?
Osim što znate kako da rasporedite pribor za jelo na stolu, vredi znati i kako da rasporedite pribor za jelo nakon jela. Ova informacija je posebno korisna u restoranima, gde način na koji je raspoređen pribor za jelo može biti signal osoblju da tanjir treba biti odnesen.
Kako rasporediti pribor za jelo na tanjir kada na trenutak prestanemo da jedemo, a kako kada se obrok završi?
- Ako nastavite sa obrokom, stavite pribor za jelo na tanjir tako da se ukršta.
- Kako urediti pribor za jelo posle obroka? Kada je jelo završeno i kadrovi mogu da uklone tanjir, pribor za jelo treba postaviti paralelno jedan sa drugim sa drškama okrenutim ka „5:20“.
Kao što vidite, čak i stavljanje pribora za jelo na tanjir tokom obroka može biti način komunikacije sa osobljem – posebno u restoranu ili tokom elegantnih prijema. Međutim, ova pravila se ne smeju poštovati u bistroima ili kafićima.
Da li je moguće rasporediti pribor za jelo na salveti i kako? Ovo pitanje postavljaju mnogi ljudi koji ne žele da pogreše u restoranu ili na prijemu. Međutim, pravilo je sledeće: pribor za jelo nikako ne treba stavljati na salvetu kada je već u upotrebi. Nije elegantno je stavljati prljave kašike ili viljuške na salvetu ili stolnjak.
Koji pribor za jelo kupiti za kuću?
Čak i u kući gdje ima 3-4 ukućana, vredi imati više setova escajga. Zašto? Naravno, zbog posete prijatelja ili porodice. Dodatni broj viljuški, noževa ili kašika je takođe koristan kada sudove peremo samo jednom dnevno, a ne redovno. Imati veći set pribora za jelo jednostavno je praktično na mnogo načina!
Ako želite da kupite set pribora za jelo za svoj dom, uzmite u obzir nekoliko stvari:
- Stil koji volite – lako možete pronaći i minimalistički i retro pribor za jelo, sa drvenim ručkama i mnogim drugim verzijama, sve to, naravno, u Pepcu!
- Bez obzira na vaš budžet – lep pribor za jelo ne mora da bude skup. Međutim, to ne menja činjenicu da je vredno započeti kupovinu tako što ćete odrediti koliko novca možete potrošiti u tu svrhu.
- Da li ćete pribor za jelo prati ručno ili u mašini za pranje sudova – to će odrediti da li će odabrani model pribora za jelo biti prikladan.
Kada kupujete pribor za jelo, razmislite da li vaš set treba da sadrži osnovne stvari kao što su kašike, viljuške, noževi i kašičice, ili treba da sadrži i predmete kao što su lopatica za torte, kutlača, kašike za salatu i mnoge druge. Iako se većina dodatnog pribora za jelo uglavnom koristi tokom okupljanja u većim grupama, vredi ih imati i znati kako da rasporedite pribor za jelo na stolu.
Umetnost aranžiranja pribora za jelo nije samo veština, već i umetnička forma koja svakoj proslavi dodaje eleganciju i sofisticiranost. Učenjem i primenom pravila ponašanja za stolom možemo ne samo da impresioniramo naše goste, već i da stvorimo prijatnu i ugodnu atmosferu tokom obroka. Podsetimo se da odgovarajući raspored pribora za jelo i posuđa na stolu nije samo stvar estetike, već i izraz poštovanja i brige za dobrobit gostiju.
U Pepcu se fokusiramo na pružanje praktičnih znanja koja će omogućiti svakome da postane majstor u umetnosti aranžiranja pribora za jelo, bez obzira na priliku. Pozivamo vas da istražite našu ponudu i otkrijete nove načine da poboljšate svoje veštine ponašanja za stolom.