Lista sadržaja:

  1. Kalendar trudnoće trimestar po trimestru, nedelja po nedelji
  2. Prvi trimestar - prvih 12 nedelja trudnoće
  3. Drugi trimestar - 14 narednih nedelja trudnoće
  4. Treći trimestar - poslednje nedelje trudnoće
  5. Priprema za porođaj 

Period trudnoće je jedinstven po mnogo čemu. To nije samo vreme čekanja na rođenje deteta, već i faza ogromnih promena u telu žene. Naš kalendar trudnoće će vam reći više o ovoj temi. Informacije sadržane u njemu vam omogućavaju da pratite trenutne promene i svesno se pripremite za porođaj i kasniju brigu o bebi.

Kalendar trudnoće trimestar po trimestru, nedelja po nedelji

Period trudnoće obuhvata 9 meseci, koji su podeljeni na 3 trimestra ili 41 nedelju. U nastavku ćete pronaći ključne informacije o promenama koje se dešavaju u određenim fazama trudnoće.

Prvi trimestar – prvih 12 nedelja trudnoće

  • Razvoj embriona počinje u trećoj nedelji trudnoće. Kako je to moguće? Period trudnoće se računa od prvog dana poslednje menstruacije. 
  • U trećoj nedelji trudnoće dolazi do oplodnje i embrion se implantira u sluzokožu materice. Iako je veličina embriona u ovoj fazi manja od pola milimetra, telo žene već počinje da prolazi kroz hormonske promene.
  • U narednim nedeljama prvog trimestra potrebno je obaviti ginekološke preglede za potvrdu trudnoće, kao i voditi računa o sebi. 
  • U drugoj polovini prvog trimestra mogu se javiti različiti simptomi trudnoće: mučnina, osećaj natečenih dojki, pospanost. U ovoj fazi se razvijaju najvažniji organi bebe i njeno srce počinje da kuca. 

Prvo tromesečje trudnoće je vreme kada se vredi brinuti o sebi, posećivati ginekologa u naznačenim terminima, obaviti naručene pretrage i polako planirati kompletiranje opremu za bebu. Što je važno, za to nisu potrebni enormni iznosi novca. Opremu za bebe pronaći ćete po sjajnim cenama u Pepcu.

Pepco infografika: Šta kupiti trudnici?

Drugi trimestar – 14 narednih nedelja trudnoće

U drugom tromesečju trudnoće, plod se dinamično razvija. Između trinaeste i šesnaeste nedelje trudnoće možete čak osetiti pokrete svoje bebe. Obično je pre dvadesete nedelje trudnoće moguće i ultrazvukom odrediti pol bebe. 

Telo žene prolazi kroz dalje promene u drugom trimestru trudnoće. Apetit se može povećati, a mnoge žene takođe osećaju nelagodnost u kičmi zbog rasta stomaka i telesne težine. Ovo je pravi moment za udobnu odeću – u tome i tipičnu odeću za trudnice. Ovde mogu dobro doći udobne trenerke, helanke i pletene haljine.

Treći trimestar – poslednje nedelje trudnoće

Beba nastavlja da raste i počinje da otvara oči. Oko 31-34. nedelje trudnoće, beba može već biti u položaju za porođaj. Procenjeni datum porođaja je 40-41 nedelja trudnoće, ali mnogo zavisi od individualnih okolnosti. Stoga je vredno spakovati svoju torbu za bolnicu u ovoj fazi – ako se ispostavi da će porođaj početi ranije, bićete spremni za ovu mogućnost.

Odmakla trudnoća je obično vrlo vidljiva. Telo žene je jasno izmenjeno – veći stomak može da izazove probleme pri savijanju. Ovo je dobro vreme da malo usporite tempo života, odmorite se i vodite računa o svom blagostanju. Vredi intenzivirati aktivnosti koje imaju za cilj kompletiranje opreme za bebu i svega što treba da bude u dečijoj sobi. Za ovu vrstu kupovine ne morate ići daleko i trošiti mnogo. U Pepco ćete pronaći ćebad i prekrivači, opremu za bebe, dečiju odeću i mnoge druge stvari koje će vam biti od koristi za brigu o vašoj bebi. 

Priprema za porođaj 

Trudnica drži na stomaku bebeće cipelice

Neki ljudi počinju da pripremaju opremu za svoju bebu u prvim nedeljama trudnoće. Drugi to odlažu skoro do poslednjih dana trudnoće. U stvari, teško je reći kada je najbolje vreme za kupovinu bebeće opreme, odeće, kreveta ili kolevke. Važno je da to uradite u vreme koje vam odgovara i dovoljno unapred da sve završite pre termina. 

Pepco ima široku ponudu za bebe i decu, ali i za trudnice. Koristeći naš asortiman, možete voditi računa o svojoj garderobi tokom cele trudnoće. Naša ponuda obuhvata udobne ženske trenerke, helanke, majice, donji veš za dojilje i mnoge druge artikle. Ukoliko su vam potrebne i papuče i bade mantil za bolnicu, i ove artikle ćete naći na našim policama i  to po veoma pristupačnim cenama. Trudnoća ionako podrazumeva velike troškove, pa se ne isplati preplaćivati za stvari koji će biti potrebni samo neko vreme, kao što su već spomenuta odeća za trudnice ili odeća za bebe, koju će beba ionako vrlo brzo prerasti. Posetite Pepco i kompletirajte sve potrebne stvari za trudnoću i novorođenče!