Lista sadržaja:

  1. Odakle tradicija kićenja jelke?
  2. Koje drvo izabrati?
  3. Kako okititi jelku i koje ukrase izabrati?
  4. Koje ukrase izabrati?
  5. Kojim redosledom kačiti ukrase?
  6. Najmoderniji trendovi u ukrašavanju jelke za 2023/2024
  7. Kako moderno okiti jelku?
  8. Kako ukrasiti jelku u atmosferi bajke?
  9. Kako okititi malu jelku? Izaberite ažurne božićne ukrase
  10. Kako kititi jelu u klasičnim prostorijama? Izaberi crvenu boju!
  11. Kakav je optimalan reodsled kićenja jelke?
  12. Koje lampice za jelku izabrati?
  13. Koliko lampica izabrati prema visini jelke?
  14. Kada kititi jelku?
  15. Kako izabrati najlepše ukrase za jelku u dobroj ceni?

Ukrašavanje jelke je jedna od najlepših prazničnih tradicija. Posebno je prijatno kada to radi cela porodica, a božićne kuglice i ukrasi se prenose sa generacije na generaciju.

Nažalost, delikatni ukrasi za božićno drvce ponekad se pokvare i zalihe šljokica moraju da se dopune. Na sreću, u Pepco možete kupiti prelepe ukrase za jelku po atraktivnim cenama. Ne samo domovima koji ih ponestaju, već i onima u kojima tek počinje tradicija kićenja jelke.

Odakle tradicija kićenja jelke?

Pitate li se ponekad zašto kitimo jelku? To nije navika koja je poznata stotinama godina, većtradicijakoja je u naše krajeve došla na prelazu iz 18. u 19. vek iz Nemačke. Drveće se u početku kitilo samo u gradovima, a kasnije i u seoskim kolibama grane bora, smrče ili jele okačene su sa plafona i ukrašene narodnim ukrasima. S obzirom na to da običaj kićenja jelke vodi poreklo od paganskih obreda, nije brzo stekao naklonost crkvenih vlasti. Danas je, međutim, teško zamisliti praznike bez toga.

Koje drvo izabrati?

Tradicija ukrašavanja jelke u Poljskoj povezana je sa ukrašavanjem četinara, koji simbolizuju ponovno rođenje života.  Iz tog razloga, najbolji izbor su smrča, jela i bor. Međutim, izbor se tiče i da li to treba da bude prirodna ili veštačka jelka.

  • Prirodna jelka – zelena i mirisna Asocira na šumu. Ako kupite verziju u saksiji, kasnije možete da je posadite u zemlju ili da je uzgajate u saksiji na balkonu.
  • Veštačka jelka– napravljena uglavnom od plastike. Može izgledati impresivno i koristiti se decenijama. Nažalost, proces razlaganja će biti veoma dug, ali se može koristiti svake godine.

Bez obzira da li ste izabrali prirodnu ili veštačku jelku, obavezno je ukrasite na odgovarajući način. Pokazujemo vam kako da ukrasite jelku da bi izgledala impresivno i stvorila prazničnu atmosferu u vašem enterijeru.

Kako okititi jelku i koje ukrase izabrati?

Ukrašavanje jelke jedan je od najugodnijih delova pripreme za Božić. Ovo je vreme kada se cela porodica okuplja oko drveta da ga ukrasi prelepim ukrasima. Ali kako obući božićno drvo da bi izgledalo elegantno i elegantno? Koje ukrase izabrati?

Kako ukrasiti jelku na moderan način?

U ovom članku ćete pronaći sve potrebne informacije o ukrašavanju jelke. Reći ćemo vam kako da izaberete prave ukrase, kojim redosledom da ih okačite i kako da napravite jedinstven aranžman. Predstavićemo i najmodernije trendove u ukrašavanju jelki za 2023. godinu.

Koje ukrase izabrati?

Prilikom izbora ukrasa za jelku, vredi pratiti sopstveni stil i ukus. Ako volite klasična rešenja, izaberite tradicionalne kuglice u crvenoj, zlatnoj i zelenoj boji. Možete dodati i nekoliko drvenih ili slamnatih ukrasa koji će naglasiti prirodan karakter jelke.

Ako želite da vaša jelka izgleda originalnije, izaberite ukrase u neobičnim oblicima i bojama. Takođe možete odabrati glavnu temu, na primer, skandinavsko, rustikalno ili glamurozno božićno drvce.

Kojim redosledom kačiti ukrase?

Kićenje jelke najbolje početi od lampica. Zbog toga ukrasi se bolje vide. Tada možete okačiti najveće kuglice, a na kraju i one manje i delikatnije. Takođe je vredno zapamtiti da ukrase okačite ravnomerno preko cele jelke. Izbegavajte da okačite sve svoje ukrase na jedno mesto.

Najmoderniji trendovi u ukrašavanju jelke za 2023/2024

Tražite ideju kako da ukrasite jelku na moderan način? Ili možda sanjate o drvetu sa klasičnim kuglicama u svim duginim bojama? Upoznajte naše inspiracije za božićno drvce!

Ove godine će dominirati jednobojne jelke, odnosno jelke okićene kuglicama u jednoj boji. Najmodernije boje su bela, zlatna i srebrna.

Modni jednobojni beli i drveni ukrasi za božićno drvce dostupni su u Pepco-u

Popularne su i božićne jelke u prirodnom stilu ukrašene ukrasima od drveta, slame ili bora. Klasične jelke u crvenoj i zlatnoj boji takođe nikada ne izlaze iz mode.

Kako moderno okiti jelku?

Danas u mnogim enterijerima dominira minimalizam i jednostavni i vanvremenski božićni ukrasi, koji se savršeno uklapaju u bukvalno svaki enterijer – uključujući i skandinavske aranžmane, koji su izuzetno moderni u Poljskoj. Stoga, Pepco nije mogao da propusti kuglice, priveske i lampice koje će se savršeno uklopiti sa minimalističkom božićnom jelkom. Ukrasi uključuju ne samo okrugle kuglice, već i ptice, cvetove lotosa, ledenice sa dijamantima i raznobojne božićne lampice.

U asketskom enterijeru često dominiraju svetle boje – posebno bele. Kako obući belu jelku ili kako obući jelku u belo da se uklopi u takav prostor? Jednostavno je: izaberite samo bele i eventualno srebrne ukrase. Takođe možete prskati grane drveća snežnim sprejom.

Kako ukrasiti jelku u atmosferi bajke?

Motiv jednoroga je osvojio svet. I ne radi se samo o dečjem svetu. Odrasli takođe vole mitske ponije sa rogovima. Popularnost gadžeta, odeće i proizvoda za uređenje doma sa jednorozima značila je da su se pojavili i na ukrasima za jelku. U Pepco možete kupiti suptilne bele ili roze božićne kuglice jednorog sa krilima. Mogu se dopuniti jednako lepim setovima privesaka u obliku srca, irvasa, pahuljica, kuglica posutih šljokicama i ažurnim božićnim ukrasima. Neki su obogaćeni ukrasima sa ružičastim perlama.

Dizni Miki Maus ukrasi za božićno drvce od Pepco-a

Kako okititi malu jelku? Izaberite ažurne božićne ukrase

Ažurni  božićni ukrasi mogu da visi pored elegantnog zlata i srebra, ali pre svega ih biraju ljubitelji minimalizma. Ovi suptilni ukrasi izgledaju sjajno čak i na najmanjim drvećem. U Pepco ćete pronaći ažurne okrugle kuglice, delikatne zvezde i prozračne anđele. Ovo su apsolutno lepe male stvari koje će oduševiti sve vaše božićne goste.
Pokaż mniej

Kako kititi jelu u klasičnim prostorijama? Izaberi crvenu boju!

Čak i ljubitelji tradicionalnih enterijera biće oduševljeni klasičnom crvenom bojom na jelki. Nijedna druga boja nije tako blisko povezana sa praznicima. Pepco je pripremio kolekciju božićnih ukrasa koji su prikladni za dekoraciju .stola, kamina ili prozora, pa posetite prodavnicu i izaberite božićni ukras: grudvu, božićnog vilenjaka, čarapu za poklone ili drugu LED dekoraciju koja oduševljava svojom veselom bojom i tradicionalno svečanog oblika. U crvenoj dekoraciji nalaze se i privesci u obliku irvasa, zvezda i kuglica sa prelepom mašnom.

Kakav je optimalan reodsled kićenja jelke?

Jelka sa ukrasima u zlatnoj, srebrnoj i beloj boji.

Kod kićenja jelke vredi biti umeren. Ne želite da vaša božićna jelka bude preopterećena ukrasima. Da li znate koji je najbolji redosled kićenja jelke? Ako je već stabilan na mestu koje ste za njega odredili, možete početi tako što ćete ga ukrasiti božićnim lampicama. Ovo će omogućiti da ravnomerno rasporedite lance sa svetlima i stabilno ih montirate pre nego što okačite kuglice i druge ukrase. Najveće ukrase okačiti na niže grane jelke, a manje ukrase na više grane. Na vrh jelke možete postaviti zvezdu, šiljak ili drugi ukrasni element.

Možete, naravno, promeniti redosled, ali dodavanje svetla na samom kraju je prilično rizično – lako je oboriti i pokvariti staklene ukrase.

Pepco infografika Kojim redosledom ukrasiti jelku

Koje lampice za jelku izabrati?

Kod izbora lampica za jelku vreedi obratiti pažnju na sledeće:

  • Boja: Božićne lampice dolaze u mnogo različitih boja, od klasične bele i toplo bele do šarenijih kao što su crvena, zelena, plava i žuta. Izaberite boju lampica koja najbolje odgovara vašem dizajnu enterijera i božićnom drvcu.
  • Vrsta lampica: mogu biti tradicionalne ili LED. LED lampe su energetski efikasnije i izdržljivije od tradicionalnih lampi.
  • Dužina lanca: dužina niza lampica treba da odgovara visini božićnog drveta. Za jelku visoku 180 cm dovoljan je niz lampica dužine oko 5 metara.
  • Broj lampica: broj lampica zavisi od vaših želja. Ako želite da vaša božićna jelka bude jako osvetljena, izaberite lanac sa više lampica. Međutim, ako više volite suptilniji efekat, izaberite lanac sa manje lampica..

Koliko lampica izabrati prema visini jelke?

Pretpostavlja se da bi za svaki metar visine jelke trebalo koristiti približno 300 lampica. To znači da je za jelku visoku 180 cm potrebno približno 540 lampica.

Ako imate božićnu jelku visine 180 cm, možete odabrati LED niz od 5 metara sa 540 lampica. Takav niz lampica biće dovoljan da dobro osvetli jelku i stvori praznično raspoloženje.

Kada kititi jelku?

Po tradiciji, jelka se može kititi samo na Badnje veče, ali za mnoge je to dan ispunjen obavezama i pripremanjem jela za Badnje veče. Ako želite, možete ukrasiti jelku dan ranije. U stvari, ne postoji pravilo koje definiše kada treba kititi jelku – to je prijatna praznična tradicija, a ne obaveza koja se mora obaviti na određeni datum.

Tradicija kićenja jelke od strane cele porodice je izuzetno lepa – vreme je koje možete provesti zajedno i bez žurbe okačiti svoje omiljene ukrase na grane jelke.

Ukrasi za jelku: kuglice, zvezdice i privesci

Kako izabrati najlepše ukrase za jelku u dobroj ceni?

Božićno ludilo boja, oblika i šara ili jedna dominantna boja i motiv? Mišljenja su podeljena na ovu temu: neki više vole šarmantan mešavinu punu obilja, drugi više vole mirnu i urednu kompoziciju. Gotovi setovi Pepco ukrasa za jelku, sastavljeni prema određenom ključu boja, svideće se i jednima i drugima. Mogu biti i vodeći motiv i dopuna raznovrsnijoj dekoraciji jelke.

  • Izaberite setove ukrasa za jelku iz Pepco – umesto pojedinačnih kuglica i privesaka, možete se odlučiti za kupovinu kompleta. Gotovi setovi Pepco ukrasa za jelku sastavljeni su prema određenom ključu boja. Savršeno će ukrasiti svaku jelku i ne koštaju mnogo!
  • Ako više volite, kupite pojedinačne kuglice i druge ukrase – u Pepco postoji mnogo mogućnosti i širok izbor ukrasa u raznim bojama i stilovima. Naći ćete priveske sa glamuroznom estetikom – na primer, u obliku pahuljica ili ledenica. Nudimo i rustikalne ukrase – na primer drvene irvase i bradate vilenjake. Imamo i najmodernije kuglice sa šljokicama, somotom i jakim bojama.

Ne znate šta da izaberete? Posetite svoju Pepco prodavnicu da vidite celu našu ponudu ukrasa za jelku i izaberete ukrase koji će vam doneti najveću radost. Želimo vam samo lepe porodične trenutke pored lepo okićene jelke!